Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč vegetariány být muset ...

10. 11. 2007

Celoživotní dodržování přísně vegetariánského nebo laktovegetariánského způsobu stravování je podmínkou k zasvěcení do Metody Quan Yin. Je povolena potrava rostlinného původu a mléčné produkty, ale jiné potraviny živočišného původu včetně vajec se jíst nesmějí. Je pro to mnoho důvodů, ale nejdůležitější se odvozuje od prvního přikázání, jež nás vyzývá, abychom se zdrželi zabíjení žijících bytostí, neboli "Nezabiješ".

 Když jiné živé tvory nezabíjíme a ani jim nijak neubližujeme, je to pro ně očividně prospěšné. Méně očividná je skutečnost, že když se zdržíme ubližování jiným, je to stejně prospěšné i pro nás. Proč? Kvůli zákonu karmy. "Jak zaseješ, tak sklidíš". Když zabíjíte nebo když způsobíte, že pro vás zabíjejí druzí, aby uspokojili vaši touhu po mase, upadáte do karmického dluhu a za tento dluh se nakonec musí zaplatit. Takže dodržování vegetariánského způsobu stravování je ve skutečnosti pro nás dar.

Cítíme se lépe, kvalita našeho života se zlepšuje, zatímco tíha naší karmické zadluženosti se zmenšuje a zároveň se nám nabízí vstup do nových jemných nebeských království vnitřní zkušenosti. Stojí za to ta malá cena, kterou musíte zaplatit! Některým lidem duchovní argumentace proti konzumaci masa zcela postačuje, ale pro vegetariánství jsou i další přesvědčivé důvody. Všechny vyplývají ze zdravého rozumu. Týkají se zdraví a výživy, ekologie a životního prostředí, etiky a utrpení zvířat a problému hladu ve světě.

Zdraví a výživa Z výzkumu vývoje člověka vyplývá, že naši předkové byli přirození vegetariáni. Stavba lidského těla není vhodná pro konzumaci masa. Ve studii o srovnávací anatomii to prokázal dr. G. S. Huntingen z Kolumbijské univerzity. Poukázal na to, že masožravci mají krátké tenké i tlusté střevo. Jejich tlusté střevo je charakteristicky velice rovné a hladké. Naproti tomu vegetariánští živočichové mají dlouhé tenké i tlusté střevo. Vzhledem k nízkému obsahu vláknin a vysokému obsahu bílkovin v mase nevyžadují střeva dlouhou dobu k absorbování výživných látek; střeva masožravců jsou proto kratší než střeva vegetariánských živočichů.

Lidé, obdobně jako ostatní přirozeně vegetariánští živočichové, mají dlouhé tenké i tlusté střevo. Naše střeva jsou dohromady přibližně osmadvacet stop (osm a půl metru) dlouhá. Tenké střevo je mnohokrát přeložené a jeho stěny nejsou hladké, nýbrž zbrázděné. Vzhledem k tomu, že jsou delší než střeva masožravců, zůstává maso, které požíváme, v našich střevech déle. Maso se pak může rozkládat a vytvářet jedovaté látky. Tyto toxiny jsou označovány za příčinu rakoviny tlustého střeva a také zvyšují zátěž jater, jejichž funkcí je zbavovat tělo toxinů. To může způsobit cirhózu a dokonce i rakovinu jater.

Maso obsahuje hodně bílkoviny urokinasa a močoviny, což představuje další zátěž pro ledviny a může těžce poškodit jejich funkci. V každém kilogramu hovězího je téměř třicet gramů bílkoviny urokinasa. Když se do roztoku bílkoviny urokinasa vloží živé buňky, jejich metabolická funkce degeneruje. V masu dále není celulóza či vláknina a nedostatek vlákniny může být snadno příčinou zácpy. Je známo, že zácpa může způsobit rakovinu konečníku či hemeroidy. Cholesterol a nasycené tuky obsažené v mase také působí kardiovaskulární potíže. Kardiovaskulární problémy jsou hlavní příčinou úmrtí ve Spojených státech a nyní také na Formose. Druhou hlavní příčinou úmrtí je rakovina.

Pokusy naznačují, že při opékání masa vzniká chemický prvek (methylcholantherene), jenž je silně karcinogenní. Myši, kterým byla tato látka podávána, dostaly různé druhy rakoviny - nádory kostí, rakovinu krve, rakovinu žaludku atd. Z výzkumu vyplývá, že novorozené myši, krmené myší s rakovinou prsu, dostanou rakovinu také. Když byly zvířatům injekčně aplikovány lidské rakovinné buňky, vyvinula se u nich rovněž rakovina. Pokud maso, které denně požíváme, pochází ze zvířat, jež trpěla takovou chorobou, existuje značná pravděpodobnost, že chorobu dostaneme také.

Lidé většinou předpokládají, že maso je čisté a jíst ho je bezpečné, že na všech jatkách fungují kontroly. Ve skutečnosti se však k prodeji každý den zabíjí tolik dobytka, prasat, drůbeže atd., že není možné, aby bylo vše pod kontrolou. Je velmi těžké zkontrolovat, jestli nějaký kus masa obsahuje rakovinu, je velmi těžké zkontrolovat každý jednotlivý kus dobytka. V masném průmyslu se často jen odřízne hlava, pokud je tam nějaký problém, nebo se odřízne končetina s chorobou. Odstraní se jen špatné části a zbytek se prodá.

Proslulý vegetarián dr. J. H. Kellogg řekl: "Když jíme vegetariánskou stravu, nemusíme si dělat starosti s tím, na jakou nemoc naše potrava zemřela. Hned můžeme jíst radostněji." Existuje ještě další problém. Do krmení nebo pomocí injekce přímo do zvířat se dodávají antibiotika a další látky včetně steroidů a růstových hormonů. Lidé, kteří zvířata snědí, vstřebávají tyto látky do svých těl. Je možné, že antibiotika v mase snižují účinnost antibiotik používaných při léčbě lidí. Někteří lidé nepovažují vegetariánskou stravu za dostatečně výživnou. Jeden americký odborník, dr. Miller, provozoval na Formose po čtyřicet let lékařskou praxi. Založil tam nemocnici, v níž se podávala pouze vegetariánská strava - pro pacienty i pro zaměstnance. Říkal: "Myš je živočich, který může žít jak o vegetariánské, tak o nevegetariánské stravě. Jestliže oddělíme dvě myši, z nichž jednu krmíme masem a druhou vegetariánsky, zjistíme, že jejich vývoj i růst jsou stejné, ale že vegetariánská myš žije déle a je odolnější vůči nemocem. Dále, když ty dvě myši onemocní, myška vegetariánka se uzdraví rychleji." Pak dodal: "Lékařství se díky moderní vědě velice zlepšilo, ale dokáže jen léčit nemoci. Avšak strava nám může zdraví zachovat." Zdůraznil, že: "Potrava z rostlin je mnohem přiměřenějším zdrojem výživy než maso.

Lidé jedí různé živočichy, ale zdrojem výživy živočichů, které jíme, jsou rostliny. Život většiny zvířat je krátký a zvířata mají téměř všechny nemoci jako lidé. Je velmi pravděpodobné, že tyto nemoci lidí pocházejí z požívání masa mrtvých zvířat. Proč si tedy lidé neberou výživu přímo z rostlin?" Dr. Miller soudí, že k tomu, abychom získali veškerou výživu potřebnou k udržení zdraví, potřebujeme pouze obilniny, luštěniny a zeleninu. Mnoho lidí si myslí, že bílkoviny živočišného původu jsou "lepší" než bílkoviny rostlinného původu, neboť ty první jsou označovány jako úplné bílkoviny a ty druhé jako neúplné.

Pravda je taková, že některé bílkoviny rostlinného původu jsou úplné a že kombinovanou stravou lze vytvořit úplné bílkoviny z několika druhů potravin s obsahem neúplných bílkovin. V březnu 1988 oznámilo Americké dietetické sdružení (ADA), že: "ADA zastává stanovisko, že vegetariánský způsob stravování, pokud se patřičně naplánuje, je způsob zdravý a dostatečně výživný." Často se nesprávně soudí, že ti, kdo jedí maso, jsou silnější než vegetariáni, avšak pokus provedený profesorem Irvingem Fisherem z Yaleovy university na 32 vegetariánech a 15-ti osobách, které jedly maso, prokázal, že vegetariáni vydrží více než jedlíci masa. Fisher požádal pokusné osoby, aby držely co nejdéle ruce v předpažení. Výsledek testu byl velmi jasný.

Z patnácti jedlíků masa pouze dvě osoby dokázaly udržet ruce v předpažení 15-30 minut; z třiceti dvou vegetariánů udrželo 22 osob ruce v předpažení 15-30 minut, 15 osob přes 30 minut, 9 osob přes hodinu, 4 osoby přes dvě hodiny a jeden vegetarián udržel ruce v předpažení přes tři hodiny. Mnoho běžců na dlouhých tratích dodržuje před závody vegetariánskou stravu. Dr. Barbara Moreová, odbornice na vegetariánskou terapii, uběhla 110 mil za 27 hodin a 30 minut. Šestapadesátiletá žena překonala všechny rekordy mladých mužů. "Chci být příkladem toho, že lidé dodržující zcela vegetariánský způsob stravování, mohou mít silné tělo, jasnou mysl a čistý život." Dostává vegetarián ve své stravě dostatek bílkovin? Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby 4,5 % denních kalorií pocházelo z bílkovin.

 Pšenice má 17 % svých kalorií ve formě bílkovin, brokolice 45 % a rýže 8 %. Je velmi snadné mít stravu bohatou na bílkoviny, aniž bychom jedli maso. Vzhledem k dalším výhodám plynoucím z toho, že se člověk vyhne mnoha nemocem způsobeným stravou s vysokým obsahem tuků, jako jsou nemoci srdce a mnoho druhů rakovin, je vegetariánství jednoznačně lepší volbou. Vztah mezi nadměrnou konzumací masa a dalších potravin živočišného původu s vysokým obsahem nasycených kyselin na jedné straně a nemocemi srdce, rakovinou prsu, rakovinou tlustého střeva a mozkovou mrtvicí na druhé straně byl prokázán. Ostatní choroby, kterým lze často zabránit a které lze někdy vyléčit vegetariánskou stravou s nízkým obsahem tuků, zahrnují: ledvinové kameny, rakovinu prostaty, cukrovku, žaludeční vředy, žlučové kameny, dráždivý střevní syndrom, artritidu, choroby dásní, akné, rakovinu slinivky břišní, rakovinu žaludku, hypoglykémii, zácpu, divertikulózu, hypertenzi, osteoporózu, rakovinu vaječníků, hemeroidy, obezitu a astma. Kromě kouření neexistuje pro zdraví člověka větší riziko než požívání masa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zamyšlení

(Kopretina, 28. 11. 2007 11:56)

Nejsou některé rostliny vlastně plné pesticidů, insekticidů a jiných postřiků, o kterých nikdo neví, jaký mají vlastně vliv na člověka? To co tady hlásáš je sice krásné, ale naše planeta je tak moc zamořena, že už je rakovinotvorné vše. A pokud se nad tím vším zamyslím hlouběji, ty sám už máš v sobě třeba zárodek rakoviny, neboť jsi jako mladý požíval spoustu masa.
Tělo je jen jedno, a zcela vyčistit je ho nemožné. Už z důvodu, co jsme snědli jako děti a z toho důvodu, kolik škodlivin je kolem nás.
CO JE TEDY VLASTNĚ ZDRAVÉ? Ani maso, ani kytka.
Na druhou stranu mám kamarádku. Byla 8 let vegetariánkou. Vypadala sklesle, nezvládala stres, neustále nemocná apod. Něco jí chybělo. Nakonec trpěla i vysokou lámavostí kostí. Již 5 let jí maso - povětšinu kuřecí a rybu. Už nevypadá jako na umření, je krásná, zdravá a její problémy zmizely. Kde je ta pravda?
Nejlepší je jíst vše s mírou, nepřepalovat maso na tucích, zbytečně nekořenit apod. Pak si myslím, že je vše zdravější. Ona taková zelenina připravená na přepáleném tuku je taky super věc - a kdo nechodí do restaurací??? Koukáš jim pod ruce, jak Ti ji připravili?????

 

 

Portrét



Poslední fotografie


Mail list




Archiv

Kalendář
<< září / 2021 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 98967
Měsíc: 1172
Den: 36